Praktijkdagen Bedrijfshulpverlening

In oktober en november hebben alle medewerkers een praktijkdag Bedrijfshulpverlening gehad. Deze dagen zijn begeleid vanuit InCase. Bewust is de keus gemaakt om de dag in het eigen woonhuis te organiseren, zodat optimaal werd aangesloten op de eigen woon- en werksituatie.

De staf van ZorgWiel heeft in een paar woonhuizen ook meegedaan om de sfeer te proeven, maar vooral ook om te leren! Jeanet Kerckhoffs vertelt en laat zien hoe zij dit heeft ervaren:

Zo mocht ik die dag meedoen bij Gezinshuis Meiners. De instructeur, Thomas, begon met het onderdeel brand. Er werd onder andere een filmpje getoond, waarin je kon zien hoe snel rook zich door een huis verspreidt als de deuren open staan, dit was binnen 10 minuten gebeurd. Advies is dan ook om deuren zoveel mogelijk dicht te houden bij brand. Ook maakten we een rondje door het huis om te zien waar de afsluitingen voor gas, elektra en water zitten en wat de ontsnappingsroutes waren. Helmut en Marian hebben het allemaal prima op orde: overal rookmelders, er zijn blusdekens, brandblussers en er is nagedacht over uitgangen.

Ingeborg had voor een overheerlijke lunch gezorgd met soep en lekker belegde broodjes, die we buiten in het zonnetje op konden eten.

Daarna gingen we in groepjes oefenen met stabiele zijligging, reanimeren en gebruik van de AED. In een filmpje kregen we verschillende ongelukjes te zien, zoals een man die uitschiet met een beitel in zijn arm. We konden op elkaar oefenen en Thomas deed bij mij verschillende verbanden voor, zodat ik aardig inpakt werd. Als laatste onderdeel gingen we naar buiten om te leren blussen met een brandblusser en een branddeken. Een brandende TV niet aan de voorkant blussen, maar aan de kanten waar de gaten zitten! Al met al een leerzame dag, waarin ook veel gelachen werd door soms hilarische situaties”.