Beleef Muziek in Octopus

(Een bijdrage van Carla Lemmen en Marjan Peters)  

Het is dinsdagmiddag en we zijn onderweg naar Sevenum. Als we aankomen bij Octopus worden we verwelkomd door bewoners en personeel. De sfeerkist wordt in het midden van de kring gezet en de klankschaal en alle andere spullen die we gaan gebruiken halen we eruit. We steken de geursteen in het stopcontact en er verspreidt zich langzaam een heerlijke geur door de ruimte.

De bewoners komen in een kring rondom ons zitten. Als iedereen er is kan het feest beginnen. We verwelkomen iedereen individueel met de klankschaal en de belletjes. Mooi om te zien dat er aandacht, herkenning en verwondering te zien is op de gezichten van de bewoners. Vooral voor diegenen die het nog een beetje spannend vinden,
is het fijn dat er tijd en ruimte is om zich in te kunnen stellen op wat er gaat komen.

Na de ontmoeting zingen we het lied van de wind waarbij we de wind laten voelen door middel van een waaier. Soms hard, soms zacht, soms veraf, soms dichtbij, soms kort, soms lang, soms snel, soms langzaam, afhankelijk van de beleving van de bewoner op dat moment. Daarna komen hompeltje en pompeltje uit hun huisje. Ze zijn zacht, ze verdwijnen en komen weer terug, soms snel, soms langzaam. Mooi om te zien dat de ene bewoner er actief van wordt: wakker, geluiden maakt, in beweging komt en de andere in stille alertheid geniet.        

Om het lichaam te laten voelen, zingen we vervolgens een lied over aanraken waarbij we bewoners letterlijk laten voelen, soms snel, soms langzaam, soms zacht, soms met wat meer druk.