Inhoudelijk thema: mondzorg

Goede mondzorg voor mensen met een verstandelijke beperking is erg belangrijk. Zij lopen meer risico op mondproblemen, bijvoorbeeld door fysieke omstandigheden zoals een afwijkende tandstand, spierspanningen, lip,tong- en wangspieren of gebitsbeschadiging door stoten, vallen of sondevoeding. De zelfreinigende werking van de mond neemt hierdoor af of werkt minder goed. Veel begeleiders hebben moeite met de begeleiding van de mondzorg van onze bewoners. Graag geven wij onze begeleiders de basiskennis en handvatten om bewoners daar beter in te kunnen begeleiden.

Enkele jaren terug heeft ZorgWiel de samenwerking gezocht met het CBT in Nijmegen. CBT staat voor Centrum Bijzondere Tandheelkunde en is verbonden aan het Radboud UMC in Nijmegen. Verschillende bewoners van ZorgWiel gaan voor de mondzorg naar het CBT.  

De medewerkers van de ZorgWiel-woonhuizen van dat moment hebben een workshop gevolgd, gegeven door medewerkers van het CBT, gericht op onze doelgroep met daarin zowel de basiskennis in theorievorm als de praktijkgerichte vorm. 

De basiskennis in theorievorm wordt inmiddels aan onze medewerkers aangeboden in een e-learning module die goed aangeeft wat het belang is van goede mondzorg. In het Opleidingsplan van ZorgWiel zal deze cursus als een verplichte cursus worden opgenomen. Voor de praktijkkennis is er overleg gaande met het CBT om de samenwerking uit te breiden, zodat onze medewerkers de handvatten krijgen hoe zij in verschillende praktijksituaties zo goed mogelijke mondzorg kunnen geven.