Het nieuwe jaar in met Villa Ramon als achtste woonhuis

Per 1 januari 2018 neemt ZorgWiel de zorgverlening over in het zorgappartementencomplex Villa Ramon in Elst. De afgelopen maanden is hard gewerkt aan alle voorbereidingen. Wij spraken voorzitter Cor Reijmer van Vereniging Auxilium en drie collega’s van het kersverse team van Villa Ramon, namelijk Joke Kiers (teamleider) en de persoonlijk begeleiders Manon Vinck en Yvonne Sietsma.

Het ontstaan van Villa Ramon

Villa Ramon is jaren geleden opgezet door Vereniging Auxilium: een zeer actieve en betrokken oudervereniging. De initiatiefnemers van de oudervereniging hadden één

doel: een gezellige woonvorm voor hun kinderen/familieleden waar iedereen zich thuis voelt. In samenwerking met Philadelphia is dat doel bereikt: een huis middenin een rustige veilige wijk met voorzieningen zoals het station in de nabijheid. 

Villa Ramon slaat een andere weg in

Na twaalf jaar slaat Villa Ramon een andere weg. Na veel overleg heeft Vereniging Auxilium, in samenspraak met alle ouders/belangenbehartigers, unaniem gekozen om vanaf 1 januari 2018 verder te gaan met ZorgWiel. “Wij hebben een toekomstvisie waarin korte lijnen, persoonlijk contact en transparantie centraal staan. De werkwijze van ZorgWiel sluit hier perfect op aan”, aldus Cor Reijmer.

Joke Kiers is al bekend met de werkwijze van ZorgWiel door haar voormalige functie als teamleider van De Strang in Gendt. “ZorgWiel is een kleine stichting met geen managementlagen. Hierdoor sta ik als teamleider direct op de werkvloer en kan ik er daadwerkelijk zijn voor de bewoners, maar ook voor begeleiders en ouders. Ik vind het als teamleider namelijk belangrijk om snel benaderbaar te zijn. ZorgWiel biedt deze mogelijkheden.”

Dagelijkse gang van zaken bij Villa Ramon

In dit kleinschalige zorgcomplex wonen 13 mensen met verschillende beperkingen in de leeftijd van 25 tot 65 jaar. Overdag zijn de bewoners druk aan het werk of in de dagbesteding en ’s avonds komt iedereen thuis in Villa Ramon. Iedere bewoner heeft zijn eigen appartement en er is voldoende mogelijkheid om in contact te komen met de andere bewoners en natuurlijk de begeleiding. Zo nu en dan gaan de bewoners er samen op uit, zoals een dagje zwemmen of een weekendje weg. 

Naast dit soort activiteiten, krijgen de bewoners binnen Villa Ramon individuele ondersteuning in hun eigen appartement. “Juist door de korte lijnen komt de zorg direct waar die nodig is en kunnen we ervoor zorgen dat de persoonlijke ontwikkeling van de bewoners in stand wordt gehouden”, aldus Yvonne Sietsma. Ook voor Manon Vinck was dit de belangrijkste reden om na 24 jaar over te stappen naar ZorgWiel vanuit een grote stichting. “Ik zocht een kleinschalige organisatie waar ik meer aandacht kan geven aan de bewoners. Bij de grote stichting had ik vaak het gevoel dat ik te veel bezig was met administratieve zaken. In de gesprekken met ZorgWiel kreeg ik meteen het gevoel dat de bewoners op de eesrte plaats staan en de familie hierin goed betrokken wordt.”.

De voorbereiding

Wij realiseren ons dt het voor bewoners ingewikkeld is om zich een voorstelling te maken van wat hen te wachten staat met ZorgWiel en het volledig nieuwe team. “Ook voor het nieuwgevormde team is dit een grote uitdaging” vult Manon Vinck aan. Zonder de bewoners en het woonhuis echt te kennen, beginnen ook zij in het nieuwe jaar aan een nieuwe start. om niet helemaal onbeslagen ten ijs te komen zijn de nodige voorbereidingen getroffen. Ten eerste is er een ruime overdracht geweest tussen de huidige begeleiding van Villa Ramon, teamleider Joke Kiers en gedragskundige Ester Jakobs. Joke heeft vervolgens een overzicht van taken gemaakt, waarin taken verdeeld worden om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Ester heeft het nieuwe team eind november geinformeerd over de zorgondersteuning per bewoner. Ook zijn er tot het eind van dit jaar verschillende meeloopdagen en kennismakingsmomenten ingepland met bewoners/ouders/familieleden. “Wij zijn er klaar voor”, aldus de drie collega’s van Villa Ramon! ZorgWiel wenst bewoners, medewerkers en ouders/familieleden van Villa Ramon veel succes met de nieuwe start!