Team Villa Ramon ervaart ‘visuele beperking’ in het Muzieum in Nijmegen

In woonhuis Villa Ramon woont een blinde bewoner. Als deze bewoner zelfstandig op pad gaat, gaat de hulphond mee. Op andere momenten gebruikt deze bewoner zijn blindenstok.

Als medewerkers van Villa Ramon wilden wij de ervaring opdoen om niets te kunnen zien. Dat is mogelijk in Muzieum in Nijmegen. Het Muzieum werkt in groepen van maximaal zes personen. Omdat ons team uit meer mensen bestaat, werden we verdeeld. We werden door slechtziende mensen rondgeleid. We hebben ervaren hoe het is om als slechtziende in een gewoon woonhuis te zijn, in de tuin en op straat te lopen en in een supermarkt te zijn. Alles op de tast, want het was stikdonker. Als hulpmiddel kregen wij een stok. Door reacties van de ander wist je wat je tegen kon komen, maar waar? Ik voelde mij onzeker en mijn tempo was ernstig laag. De begeleiding hield de veiligheid in de gaten.

Het bezoek aan het Muzieum was half mei. Enkele woorden en zinnen die me nu nog te binnen schieten zijn: vertrouwen, ziet de ander mij?, alles vaste plek!, zijn er obstakels? Ik heb beeld en dat hielp mij bij mijn tasten. Herkenning. Bewondering voor de bewoner van Villa Ramon en hoe zelfstandig deze persoon functioneert.

Joke Kiers-Palmhof, teamleider