Binnen ZorgWiel zijn er verschillende collega’s die binnen de organisatie hun expertise en kennis inzetten voor de woonhuizen. In de vorige nieuwsbrief werd er verteld over Veiligheid door Gijs en Ad. Dit keer vertellen Anke en Mariska over hun expertise.
Anke Korbmachter – Thema Seksualiteit en intimiteit
Hey hallo allemaal,
Mijn naam is Anke Korbmacher en ik ben bijna 4,5 jaar werkzaam als Teamleider bij ZorgWiel. Sinds september 2021 is dat bij De Vlinder in het mooie Schaijk. Naast deze fijne job volg ik de opleiding tot Consulent Seksuele Gezondheid. Maar wat houdt dat precies in?
Een Consulent Seksuele Gezondheid kan bewoners en/of hun omgeving – maar ook professionals of organisaties – ondersteunen op het gebied van seksuele gezondheid. Seksuele gezondheid is het vermogen zich seksueel aan te passen en een eigen regie te voeren, gelet op fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven.
Beleving van seks en/of intimiteit is belangrijk in het leven van ieder mens, zowel van mannen als vrouwen. Seksualiteit is een breed begrip en omvat allerlei verschillende houdingen, gevoelens en emoties. Het heeft te maken met fysieke, persoonlijke en sociale behoeften, in het bijzonder de psychische basisbehoefte aan aansluiting. Maar net zoals ieder mens uniek is, geeft ieder individu, man of vrouw, een eigen betekenis aan liefde, intimiteit, seks en seksualiteit. Die betekenis hangt onder meer af van wat hij/zij geleerd heeft over seks, de regels over ‘hoe het hoort’ en ‘hoe het moet’. Het blijft ook steeds veranderen, aangepast op iemands leeftijd, ervaringen, geloof, cultuur of karakter.
Met welke vragen of thema’s kun je dan bij een Consulent Seksuele Gezondheid zoal terecht?
– Gezonde en ongezonde seksualiteit in verschillende levensfases
– Verstandelijke beperking en seksualiteit (het begeleiden van de seksuele ontwikkeling)
– Vragen over anticonceptie en seksueel overdraagbare aandoeningen
– Lichamelijke beperking en problemen op het gebied van seksualiteit en intimiteit
– Voorlichting/educatie en eenvoudige adviezen m.b.t. seksualiteit
– Het verhogen van de weerbaarheid van cliënten
– Het waarborgen van de veiligheid van cliënten en medewerkers
– ‘Wanneer is iets seksueel overschrijdend gedrag?’
Maar een consulent kan ook onderzoeken of begeleiders in de verstandelijke gehandicaptenzorg met de bewoners over seksuele gezondheid durven te praten.’
Aan het einde van de zomer hoop ik mijn opleiding af te kunnen ronden en binnen ZorgWiel als aandachtsfunctionaris Seksualiteit op de verschillende woonhuizen te kunnen ondersteunen bij vragen op het gebied van seksualiteit en intimiteit. Dus wellicht gaan we elkaar nog eens zien in deze rol.