Medewerker aan het woord: Rosina


Van de ouderenzorg naar de gehandicaptenzorg 

Aan de keukentafel bij woonhuis WijSamen drinken Rinske en Rosina een kop koffie en thee en praten ze over de overstap die Rosina heeft gemaakt. Rosina werkte jarenlang in de ouderenzorg met dementerende bewoners in een verpleeghuis en is dit jaar gestart bij woonhuis WijSamen in Wijchen. Een groot verschil!


Waarom was je nieuwsgierigheid gewekt voor een vacature in de gehandicaptenzorg? 

– Rosina: Ik kende de moeder van een bewoner van WijSamen. Toen ben ik gaan opzoeken waar hij zou gaan wonen en zo ben ik op de website van ZorgWiel gekomen. Ik las over het kleinschalige karakter van de woonhuizen en het ouderinitiatief; dat sprak mij heel erg aan.  Vervolgens heb ik dat wel even laten bezinken, want ik was al 17 jaar in dienst als helpende plus bij mijn vorige werk. Ik had het daar wel naar mijn zin, maar na 17 jaar zocht ik wel een nieuwe uitdaging. Toen ben ik de website van ZorgWiel opnieuw gaan bekijken en zag ik de vacature van WijSamen.  

– Rosina vertelt: Eigenlijk zochten jullie een Persoonlijk Begeleider, maar ik was zo enthousiast dat ik toch de stoute schoenen aangetrokken heb om te solliciteren!

– Gelukkig maar! zegt Rinske

– Rosina: Ik ben heel blij met de stap, want ik heb het enorm naar mijn zin. Ik heb er absoluut géén spijt van gehad.

Wat miste je in de ouderenzorg?

Ik heb 17 jaar lang met dementerenden gewerkt, het is een mooi en dankbaar vak, maar ik was wel toe aan meer persoonlijk contact te hebben met bewoners. Op WijSamen is er heel veel interactie met de bewoners. Ik werk nu met jongeren, ze zitten vol energie en zijn heel dynamisch, ook zijn ze allemaal super enthousiast. 

Ik kijk wel met een heel mooi gevoel terug op mijn vorige werk, ik heb er veel geleerd en mooie ervaringen gehad, maar toch ben ik blij met deze stap.

Wat vind je het leukste aan het werken op WijSamen?

Rosina vertelt met een grote glimlach op haar gezicht: Je krijgt bijvoorbeeld regelmatig een dikke knuffel van de meiden. De bewoners zijn allemaal zo enthousiast als je er bent. 

Ze zijn ook heel betrokken bij mij als persoon, ze vragen regelmatig: ‘Hoe is het met jou Rosina?’ en ‘Hoe is het met je hondje?’ 

Naast het verzorgen van de bewoners is het begeleiden ook erg leuk. Het begeleiden is een interessant vak, dit zorgt ook voor verdieping en zo leer ik weer bij. 

Wat is het grootste verschil? 

Dat is toch wel de interactie en de zorgzwaarte. 

De zorgzwaarte was in de ouderenzorg een stuk zwaarder, dit is ook omdat ouderen langer thuis blijven wonen voordat ze naar een verpleeghuis gaan en daar stond je vaker alleen op de groep. Hier is de zorg minder zwaar en je staat met meerdere collega’s op de groep, dat is heel fijn. Zo is er meer tijd voor de bewoners. 

Rosina vertelt dat ze regelmatig samen gaan wandelen na het eten, voor je het weet heb je een heel clubje bewoners bij elkaar! Het is dan heel gezellig om te gaan wandelen. 

Bewoners zijn ook heel erg betrokken bij elkaar. Ze geven elkaar een knuffel, ze zijn lief voor elkaar. Ook maken ze veel grapjes en is de humor volop aanwezig op de groep! Maar ook een serieus gesprek kunnen ze met elkaar voeren, nu is er bijvoorbeeld een opa van een bewoner ziek en daar praten ze samen over en steunen elkaar daarbij.

Zou je terug willen naar de ouderenzorg?

Voorlopig zeker niet, zegt Rosina resoluut! Ik zit hier op mijn stekkie!
Maar je weet nooit hoe het in de toekomst kan lopen. 

Het voelt niet als werken, ik ga zo graag naar WijSamen. Dat is goed om te horen, zegt Rinske, want we willen je hier graag houden!

Heb je nog een leuke anekdote?

Rosina moet even nadenken en begint vervolgens te lachen:

Gijs had iedereen van het team al te pakken gehad behalve mij. Hij had bijvoorbeeld het beeldscherm van de TV op een beeld gezet zodat het scherm kapot leek, maar daar was ik mooi niet ingetrapt! 

Op een gegeven moment, een dag voor de officiële opening, hadden ouders beelden van de bouw tot aan nu klaargezet. We zaten gezamenlijk te kijken. Opeens voel ik aan mijn haar iets bewegen, en hoorde ik een zoemend geluid. Ik schrok: ik dacht iemand scheert mijn haar eraf met een tondeuse. Vervolgens draai ik me om en wat denk je? Ik zie een hele grote lach van Gijs! Nou, het feest was compleet: iedereen moest keihard lachen.
Gijs had op zijn telefoon het geluid van een tondeuse aangezet en hield de telefoon tegen mijn haar. Gijs vertelde trots aan alle collega’s dat hij ook Rosina te pakken had!

Rosina vertelt ook over haar extra taken: de activiteitencommissie en de Bewonersraad. Elke maand is er een huiskameroverleg met de bewoners van WijSamen. Zo krijgt iedereen een stem, hoewel het voor sommigen ook best spannend is.

Eén bewoner gaat naar de Bewonersraad van ZorgWiel, die bestaat uit één bewoner van elk woonhuis. Rosina gaat mee naar deze vergadering met bewoner Jur. Het contact met elkaar is ontzettend bijzonder en mooi om te zien. Het was best spannend voor Jur, maar binnen no time had hij al contact met bewoners van de andere huizen. Het is echt waardevol dat de bewoners echt een stem én zeggenschap hebben in de organisatie!

De activiteitencommissie is een mooie aanvulling op wat er in de Bewonersraad besproken wordt om dan hierop een activiteit te organiseren voor de bewoners.

Ondertussen is het al bijna half 4 en komen de bewoners thuis. Frederique komt vragen hoe het gaat met Rosina. Gijs komt terug van werk en Jur komt er ook gezellig bij. Het is tijd voor Rosina om aan het werk te gaan… Hoewel het niet als werken voelt!