Bijeenkomst digitale veiligheid

Mijn naam is Benthe Corton en ik ben al enige tijd met veel plezier stagiaire binnen ZorgWiel. Al meer dan een jaar loop ik rond op Villa Ramon en hoop hier mijn opleiding tot persoonlijk begeleider af te kunnen ronden. Op maandag 9 oktober zijn 3 bewoners van Villa Ramon aanwezig geweest bij een bijeenkomst over digitale veiligheid, de inhoud van deze  bijeenkomst werd in begrijpelijke taal uitgelegd en was bedoeld voor mensen met een licht verstandelijke beperking wonend in de gemeente Overbetuwe. Dit in de hoop dat de gevaren van het internet beter te begrijpen zijn voor de doelgroep, hen te waarschuwen en tips mee te geven!

Vanaf 18:30 uur was de ruimte geopend voor de mensen om rustig binnen te komen, we werden ontvangen met een kop koffie of thee en een lekkere koek erbij. Toen begon de voorlichting met een beginwoord door de burgemeester van Elst. Zij vertelde over de net gediplomeerde ervaringsdeskundige die ook aanwezig was om hier en daar moeilijke begrippen te verduidelijken in begrijpelijke taal. Ook vertelde de burgemeester waarom het zo belangrijk is om voorzichtig om te gaan met het internet en dat er veel gevaren op de weg liggen die moeilijk te zien kunnen zijn. Na een welverdiend applaus trok de burgemeester zich weer terug en werd er ruimte gemaakt voor de gastheer van de avond.


Het begon met een introductiefilmpje over veiligheid aan de deur, er werden vragen gesteld als: ‘Wie maakt er wel eens de deur open voor vreemden?’, ‘Wie zou er zomaar iemand binnenlaten in huis?’ en ‘Wanneer neem je pakketjes aan van onbekenden?’. We zagen een video over iemand die met alle goede bedoelingen een onbekende binnenliet in huis en als gevolg hiervan is beroofd. Mensen kunnen zich ook zomaar als een ander voordoen, denk aan collecte, postbezorgers en/of iemand die de waterstand wil komen meten. Als tip hiervoor kregen we om altijd te vragen naar zijn/haar identiteitsbewijs van het bedrijf waarvoor de persoon werkt, let op dit is geen 100% garantie dat deze echt is, maar controleer dan ook bijvoorbeeld de werkbus of het uniform. Mocht je in het bezit zijn van een deurspion controleer dan eerst even wie er voor jouw deur staat, of kijk door het raam. Mocht het iemand zijn die je niet herkent, hoef je ook niet open te doen voor diegene.

Ook kwam er deze avond duidelijk naar voren dat de app TikTok grote gevaren met zich mee kan brengen. TikTok is een onwijs succesvolle en bekende Chinese app waar allerlei video’s op geplaatst worden, maar deze app houdt zich nauwelijks aan de privacyregels. Zo hebben ze het liefst toegang tot al jouw gegevens, van pas bezochte websites, foto’s tot jouw contacten. Wees je er bewust van dat alles wat je plaatst, hebt geliked en opzoekt, altijd weer terug te vinden is en dus bijgehouden wordt.

Wanneer je in contact komt met mensen die niet de juiste bedoeling hebben via sociale media, laat je dan nooit onder druk zetten om dingen te doen die je eigenlijk niet wil. Denk 2 keer na, aangezien er voldoende verhalen rondgaan van mensen die gechanteerd worden met bepaalde privébeelden. In de zaal is gevraagd of mensen hier ervaring mee hadden, sommige gaven aan weleens in contact te zijn gekomen met iemand die deze bedoelingen had, maar zijn dapper geweest om hierin niet mee te zijn gegaan.

Ook daten kwam aan bod. Tegenwoordig wordt er veel online gedatet, maar hier zitten ook bepaalde risico’s aan. Als tips kregen de mensen mee om overdag af te spreken, in een drukke omgeving. Zo kan je altijd om hulp vragen mochten er dingen gebeuren waar jij je niet prettig bij voelt. Ook kunnen mensen zich online anders voordoen dan wie ze zijn en hebben ze de bedoeling om jou online verliefd te laten worden, zodat jij de dingen gaat doen die ze van je vragen. Wees hier alert op en kap het gesprek op tijd af als je dit merkt. Een groot onderdeel van online daten is ‘sexting’. Dit houdt in dat er privébeelden met elkaar gedeeld worden via sociale media. Ook hier zitten risico’s aan, mensen kunnen hierdoor misbruik van je maken en bijvoorbeeld om geld vragen om die foto’s niet online te plaatsen.


Tegenwoordig wordt er bij veel huishoudens gebruikgemaakt van beveiligingscamera’s en andere apparatuur. Mocht je in het bezit zijn van bijvoorbeeld de echte Ring-deurbel is er niks aan de hand, maar er zijn genoeg mensen die deze apparatuur bestellen bij een site zoals AliExpress. Deze apparatuur maakt verbinding met jouw wifi-netwerk en hierdoor kan er altijd iemand meekijken en online jouw gegevens in de gaten houden. Dus onthoud als je beveiligingsapparatuur wil installeren, zorg dat je net even doorspaart voor de juiste apparatuur voor jouw eigen veiligheid.

Het begrip ‘spoofing’ kwam aan bod, niet veel mensen wisten wat dit inhield en dus heeft dit iets meer uitleg gekregen. Spoofing houdt in dat iemand jou benadert met de vraag of  diegene zijn geld even mag ‘bewaren’ op jouw rekening en in ruil hiervoor krijg je 100 euro. Snel verdiend zou je zeggen, maar deze mensen komen vaak uit het criminele circuit en willen hun ‘zwarte geld’ even ergens kwijt. Wanneer jij hier in meegaat, ben je automatisch zelf betrokken binnen dit criminele circuit. Dus als het te mooi om waar te zijn lijkt, is het dit meestal ook. Deze mensen worden ook wel ‘geldezels’ genoemd. 

De welbekende sms met vraag om geld kwam ook nog even aan bod, sommigen hebben hier zelf ervaring mee gehad. Ouders hadden een sms gekregen vanuit hen met de vraag of er snel geld overgemaakt kon worden aangezien ze dit nodig zouden hebben. Best een bekende situatie, dus dit had niet veel aandacht nodig.

Sommige mensen nemen telefonisch contact met je op en doen zich voor als de bank waar je bent ingeschreven en vertellen een mooi verhaaltje. Deze gaat meestal erover dat de bank gehackt is en dat ze vlug jouw geld naar een ‘veilige rekening’ over moeten zetten. Doe dit niet en hang meteen op aangezien je anders het geld nooit meer terugziet. Dit is namelijk hun eigen rekening.

Internetten kan ook heel erg verslavend zijn, denk aan gamen. Mensen die gamen voelen heel erg de drang om dit te doen met gevolg dat diegene zichzelf opsluit in een donkere kamer, slecht eet, prestaties op school slechter gaan en contact met naasten niet soepel meer verloopt. Gamen kan leuk zijn, maar verlies jezelf hier niet in.

Aan het einde was er ruimte om aan de aanwezige wijkagent vragen te stellen, maar voor iedereen leek het allemaal erg duidelijk. De belangrijkste uitspraak van de avond was: NEE ZEGGEN MAG! Dit is namelijk een goedgekeurd Nederlands antwoord. Toen we weggingen kregen we allerlei handige gadgets mee en een samenvatting van de uitleg van die avond. Al met al een hele leerzame training, zeker een aanrader mocht dit op jouw pad komen!