Cor (70) en de kunst van het ouder worden

Wie Cor voor het eerst ontmoet zou het niet gauw zeggen, maar de bewoner van De Strang vierde afgelopen september al zijn 70ste verjaardag. Cor is daarmee de oudste bewoner van ZorgWiel. Voormalig begeleider Marije ziet met bewondering hoe actief Cor in het leven staat en vraagt hem naar zijn tips en levenswijsheden.

Wat is je geheim, Cor? Welke tips heb jij om zo gezond oud te worden?
“Gewoon fit blijven. Sporten,” zegt Cor meteen. Zelf sport Cor drie keer per week, bij ‘Sport en spel’ op de dagbesteding en bij de fysiotherapeut. Hij wandelt ook graag. In etappes heeft hij het hele Pieterpad gelopen, een route van 500 kilometer. Ook liep hij driemaal de Nijmeegse Vierdaagse uit.

Cor heeft nog een tweede tip om vitaal te blijven: “Iets zoeken wat je graag wilt doen, een hobby. Bijvoorbeeld tuinieren.” Cor is gezegend met groene vingers en heeft van zijn hobby zijn werk kunnen maken. Met een dagbestedingsgroep verzorgt hij het tuinonderhoud bij oudere mensen. Daarnaast werkt hij op een zorgboerderij, waar hij dieren voert, oude apparaten uit elkaar haalt en tuinmeubilair opknapt. Nee, thuis achter de geraniums zitten is aan Cor niet besteed. “Precies, dat had je goed,” bekrachtigt Cor.   

Waar ben je het meest trots op in je leven?
“Dat ik veel op vakantie ben geweest.” Komende uit een gezin met tien kinderen zaten verre vakanties in zijn jonge jaren er niet in. Dat haalde Cor later ruimschoots in door mee te gaan met groepsreizen voor mensen met een beperking. “Mijn mooiste reis was die naar Amerika.” Hoogtepunten waren het bezoek aan het graf van Elvis Presley en aan de stad New Orleans. 

De reis die het meeste indruk maakte was die naar Italië. Cor bezocht daar onder meer Pompeï, de Romeinse stad die zo’n tweeduizend jaar geleden door een vulkaanuitbarsting werd verwoest. Ook de vulkaan Vesuvius zag hij van nabij. Heel indrukwekkend was dat: “Bij de krater te staan, en te weten dat die nog in werking is. Ze houden de vulkaan constant in de gaten.” Vol ontzag over dit  natuurverschijnsel: “Hoe kan zoiets toch?” 

Hoe vind je het wonen bij ZorgWiel?
Al 16 jaar woont Cor inmiddels op De Strang in Gendt. Hij is een bekend gezicht binnen ZorgWiel, want als lid van de Bewonersraad komt hij regelmatig op de andere woonlocaties. Wat hij het leukste vindt aan wonen bij ZorgWiel en op De Strang? “Gewoon alles!”