Inhoudelijk thema: het verbeteren van het welbevinden voor mensen met een verstandelijke beperking

Hallo allemaal,

Onderhand werk ik al 4 jaar bij ZorgWiel als woonbegeleider. Ondanks dat ik het werk superleuk vind, heb ik ervoor gekozen om deeltijd mijn master in Levenslooppsychologie te halen. De tijd ging sneller dan ik dacht, en nu ben ik al bezig met mijn afstudeeronderzoek. In mijn studie is er veel aandacht geweest voor positieve psychologie, dat wil zeggen dat er niet gekeken wordt naar ziektebeelden maar juist naar ontwikkeling van mensen op het gebied van geluk en ontplooiing. 

Zo ben ik erop gekomen om te kijken of ik het welbevinden van mensen met een verstandelijke beperking kan verbeteren. Het lijkt mij juist leuk om sommige bewoners wat extra positieve aandacht te geven om te kijken of zij dan ook gelukkiger in het leven gaan staan. Hiervoor heb ik de interventie ‘Tinytask’ gevonden. De interventie heeft bewezen effectief te zijn voor andere doelgroepen, zoals volwassenen en laaggeletterden, in het bevorderen van welbevinden. Door middel van hele kleine taakjes op een dag ervaren mensen meer plezier en geluk. De taakjes zijn te vinden in een adventskalender waarbij bewoners iedere ochtend gedurende 30 dagen een vakje mogen openen. In het vakje zit ook een kleurrijk muntje dat ze aan hun sleutelhanger kunnen doen als herinnering.

Voor dit onderzoek ga ik kijken of het onze bewoners lukt om deze taakjes uit te voeren, en met een beetje goede hoop ook meer welbevinden gaan ervaren. Op dit moment zijn enkele bewoners al gestart en lijkt het een succes! Doordat de taakjes klein zijn, kunnen ze makkelijk uitgevoerd worden. Maar daarnaast is het ook gewoon heel leuk om een momentje samen te hebben om het vakje te openen van de kalender, en samen met de begeleider te kijken hoe dit in de dag past. Een mooi voorbeeld was de taak ‘Vrolijk je huis een beetje op’. Koop bijvoorbeeld een bosje bloemen, kleurrijke kussens of lijst een mooie foto in. De bewoner heeft haar kamer vol met slingers gehangen en was mega trots! Haar dag was geslaagd. Mijn wens is dat alle bewoners die meedoen er evenveel plezier aan ervaren.

Mansie