Interview met Lisanne Gaarman (31 jaar) op woonhuis Ganzenvlucht

Op een zonnige donderdagochtend spreken Lisanne Gaarman en Rinske Vedder (staf ZorgWiel) af op woonhuis Ganzenvlucht om elkaar beter te leren kennen. We kletsen gezellig in de tuin en doen een interview voor de nieuwsbrief van ZorgWiel. Lisanne heeft de koffie en thee al klaar. 

Hoe gaat het met je, Lisanne?

Het gaat goed met me, ik ben wel druk met inpakken, want morgen ga ik naar de Special Olympics.
Met mijn hockeyteam.

Dat is wel een beetje spannend, maar dat is normaal. Ik heb er heel veel zin in en het wordt mooi weer. Gisteren heb ik nog in de regen getraind en was ik kletsnat, zegt Lisanne lachend.

Wat vind je het meest spannend aan de Special Olympics?

Hoe we gaan spelen en waarmee we thuiskomen, met welke prijs. Mijn ouders en zus met haar gezin komen allemaal kijken het weekend.

Hoe lang woon je al op Ganzenvlucht en hoe vind je dat?

Ik woon vanaf 2016 op Ganzenvlucht en vind het 

heel leuk. De groep is gezellig en we hebben fijne begeleiders, er is een gezellige sfeer in huis. We doen veel leuke dingen met elkaar en zijn een hechte groep, het voelt als één grote familie. 

Jullie hebben ook een hele mooie tuin, doe je daar veel in?

Ja we hebben een hele mooie tuin, vaak zitten we met mooi weer lekker in de tuin en doen we spelletjes. Binnenkort – als het mooi weer is – gaan we kamperen in de tuin, vertelt Lisanne met een grote grijns en vol enthousiasme. We hebben een week vakantie binnenkort en we gaan dan leuke dingen doen, onder andere kamperen in de tuin.

Laatst hebben we ook familiedag gehad in de tuin. We hadden een hele leuke quiz met vragen over alle bewoners en begeleiders.  Af en toe help ik ook in de moestuin. Soms vind ik het wel leuk om te helpen en soms kijk ik gewoon toe. Bij de vorige oogst hadden we spitskool, rode kool, bloemkool, courgette en boontjes!  

Zelf kook ik ook één keer in de twee weken op zaterdag. Ik vind alles wel leuk, ik probeer altijd iets nieuws te maken wat we niet zo vaak eten. Als ik een hockey wedstrijd heb, kook ik op zondag, want anders wordt het een beetje te druk. Een nacho-schotel is mijn lievelingseten. 

Wat doe je voor werk?

Ik werk twee dagen per week bij Loods 9, creatief bezig zijn en administratie. Ik werk ook twee dagen bij Bloem in Bemmel, dat is horecawerk. Meestal sta ik achter de bar en ik neem ook bestellingen op. Het werk is heel verschillend, erg leuk, Lisanne vertelt het vol trots! 

Bij Bloem werk ik sinds twee maanden, het is erg leuk maar ook wel vermoeiend. Op donderdag ben ik sinds een half jaar vrij en die dag houd ik echt voor mezelf! Rinske spreekt af dat ze een keertje bij Bloem koffie komt drinken als Lisanne aan het werk is.  

Wat zijn je interesses?

Muziek maken, zingen met de band op Ganzenvlucht. Woonhuis Ganzenvlucht heeft een eigen muziek-ruimte en band van bewoners en begeleiders.
Ik hou ook van muziek luisteren, top 40, Nederlands en Engels. Ik luister net waar ik zin in heb en waar mijn hoofd naar staat op dat moment.

Ik hou van wandelen en met hockey spelen ga ik stoppen, maar volgend seizoen ga ik samen met iemand training geven. En ik vind het fijn om gezellig samen te zijn met huisgenoten en familie. 

Wat beteken jij voor je huisgenoten ?

Ik sta altijd voor ze klaar. Ik help ze altijd met allerlei kleine dingen. 

En wat betekenen je huisgenoten voor jou? 

Eigenlijk hetzelfde, ze staan ook altijd voor mij klaar.

En wat betekent je persoonlijk begeleider voor jou?

Mijn persoonlijk begeleider is heel fijn en ze is heel aardig. Ze staat altijd voor mij klaar. Ik kan altijd alles met haar bespreken en ik mag haar altijd bellen. We doen leuke dingen samen of ze gaat met mij mee naar afspraken. Ik heb een fijne band met mijn persoonlijk begeleider. Ik kan met alle begeleiders goed overweg, maar met mijn persoonlijk begeleider kan ik diepere gesprekken voeren vanuit mijn gevoel en hart. Dat kan ik ook met mijn tweede begeleider.

Ik ben daar heel blij mee, vooral ook omdat mijn familie niet dichtbij woont. Dan ben ik toch op de begeleiding aangewezen. 

Heb je nog een grote droom in je leven?

Ja! Om geen antibiotica meer te hoeven slikken. Ik ben al een jaar vrij van antibiotica. Ik ben bezig met acupunctuur en daardoor heb ik het al een jaar niet meer nodig. Mijn lichaam reageert niet goed op antibiotica, ik word er ziek van.

Verder ben ik blij hoe alles nu is in mijn leven.

Voel je je ook verbonden met ZorgWiel, waar Ganzenvlucht bij hoort?

Ik woon op Ganzenvlucht, maar ik hoor ook bij ZorgWiel. Het is een fijne organisatie, alles wordt goed besproken met ons. Ik zit ook in de Bewonersraad, laatst hebben we een uitje gehad en elk kwartaal vergaderen we. Ik vind het leuk om de andere bewoners en woonhuizen zo te leren kennen. 

Lisanne, dankjewel voor dit mooie interview!