Wenstas op Octopus


Op Octopus zijn we het afgelopen jaar aan de slag gegaan met de Wenstas.

Als team waren we op zoek naar een manier om bewoners te kunnen bieden waar ze behoefte aan hebben. We hebben toch nog weleens het idee dat we veel meer voor en met de bewoners willen doen dan ons lukt als we aan het werk zijn.

De Wenstas heeft ons geholpen om dit inzichtelijk te maken voor de bewoners.

Bij elke bewoner op de kamer kwam een vrolijke cadeau tas te staan en een stapel kaartjes.

Alle wensen voor de bewoner werden daar in gedaan. Omdat onze bewoners  dit niet zelf kunnen aangeven, werd dit gedaan door het team, ouders en andere familieleden.

Het was mooi om te zien hoe breed er gekeken werd en hoeveel  verschillende ideeën er waren.

Het ging van een dagje naar de Efteling tot een schoonheidsbehandeling, van een klassiek concert bezoeken tot Funpop, massages en klankschalen.

Maar ook, weer structureel kunnen gaan zwemmen, minder spanning ervaren door geluiden op de groep, meer persoonlijke aandacht kunnen bieden en vaker mee kunnen doen aan activiteiten in de samenleving. Voor onze bewoners met een ernstig meervoudige handicap niet altijd even makkelijk.

We zijn ons bewust dat we misschien niet alle wensen uit kunnen laten komen, en dat niet alles meteen en tegelijk hoeft te gebeuren.

Maar we zijn gaan kijken wat er wél kan.

Doordat we een eigen rolstoelauto hebben gekregen van de ouders kunnen we ineens veel makkelijker op pad met een aantal bewoners, zonder afhankelijk te zijn van de taxi.

Er is gezocht naar een plek waar we kunnen zwemmen, in een zwembad waar het water warm genoeg is. En doordat een aantal collega’s een vrijwilligerscontract hebben gekregen, kunnen we nu om de week gaan zwemmen met een aantal bewoners.

We hebben een bezoek gebracht aan de Proms in Sevenum, een kermis voor mensen met een beperking, en ook Funpop stond dit jaar op het programma. Het is geweldig om bewoners te zien genieten Dat maakt het werken nog veel leuker dan het al is!

We zijn nog bewuster aan het kijken naar de bewoners en wat ze nodig hebben.

We hebben hele leuke en fijne dingen kunnen doen dit jaar, en gaan door met het proberen nog meer wensen uit te laten komen.