Ganzenvlucht bezoekt de wijngaard

Op woensdag 31 augustus hebben we wijngaard de Breede Beek bezocht. Deze ligt bij Nijkerk in Gelderland tegen de Flevopolder aan. We gingen met 6 bewoners, 3 ouders en 1 begeleider

Dit uitje was een initiatief van Dimitri. Zijn vader werkt al jaren als (inmiddels onmisbare zo denken wij) vrijwilliger bij de wijngaard.

We zaten met stoelen en tafels naast de wijngaard naast de hele oude appelbomen.

Raymond, de vader van Dimitri, vertelde ons de geschiedenis van de wijngaard en allerlei weetjes over het landgoed en de druiven. Sommige druiven zijn speciaal ontwikkeld door een Universiteit in Duitsland voor ons klimaat (we hebben hier minder zonuren dan bijvoorbeeld in Frankrijk). We hebben onderweg wat druiven kunnen proeven.

Er valt van alles te leren over de wijngaard zelf, de Amerikaanse onderstok die gebruikt wordt (in heel Europa), resistent tegen bepaalde ziekte, hoe je moet snoeien, waarom er bepaalde planten bij de wijnstokken staan. Er is veel te leren! En er zijn vele ‘gevaren’ die tijdens het seizoen het hoofd moeten worden geboden. Insecten, bevriezing, droogte, op tijd oogsten

Wat hebben we nog meer gezien: Hoe de flessen een etiket kregen, de druiven sorteermachines, 

de pers en het archief waar alle wijnen van alle jaren zijn opgeslagen.

Na de rondleiding hebben we geleerd en ook geprobeerd hoe je wijn moet proeven.

Kijken, ruiken, spoelen, uitspugen, proeven … We mochten verschillende soorten proeven, een prosecco, 2 soorten wit en een rode wijn. De kwaliteit van de druiven en de wijngaard is dusdanig dat er ook prijzen mee gewonnen zijn… Dus ook in Nederland wordt hier en daar echt goede wijn gemaakt.

Na het uitje weer terug naar Gendt. Een geslaagde dag.

We bedanken Raymond voor zijn inspanningen en Pam en Jan voor het vervoer.

Mandy en Rogier